fotogen

Knappt tänkbara, men ljus, tuggummi, kosmetika, rengöringsmedel, sötsaker och skokrämer har en gemensam ingrediens: paraffin, en avfallsprodukt från oljeindustrin. Även om den populära produkten är billig och mångsidig, har den också negativa sidor. Huvuddelen av kritiken är att fossilt bränsleolja förbrukas för produktion av paraffin. Även för hälsan är paraffin inte nödvändigtvis fördelaktigt. Speciellt vid bränning - som ljus med paraffinvax - giftiga gaser som kan orsaka cancer.

Parafinvax i ljus

Förbränning av paraffin släpper ut många skadliga ämnen, inklusive alkaner, alkener, ketoner, toluen eller bensen. Dessa frigörs från paraffin ljus till inomhusluften och kan leda till andningsbesvär samt allergiska reaktioner. Dessutom, enligt en studie av South Carolina State University, bör utvecklingen av lungcancer främjas.

Ljusälskare behöver emellertid inte göra utan det mysiga, varma ljuset automatiskt. Om du ibland tänder ljus och sedan inte låter dem brinna i timmar har studien ingenting att frukta.

Dessutom ska ljus med paraffinvax inte brännas i små, oventilerade rum, till exempel ett badrum. När du släcker ljuset är det lämpligt att inte blåsa ut wicket, men att böja över och doppa in i hett vax. Efter avfyring av ett paraffindel ska rummet vara noggrant ventilerat.

Om du fortfarande vill vara på den säkra sidan, är det bra med ljus från äkta bivax eller sojabönolja. Dessa är inte bara gjorda av förnybara råvaror, men släpper inte heller några detekterbara giftiga ämnen vid förbränning.

Parafin i kosmetika

Strängt taget är paraffin ett destillat av petroleum och ger sålunda den nödvändiga fetthalten för kosmetiska produkter, såsom ansiktscreme, kroppslotion och läppbalsam. Emellertid är effekten av paraffin på hudens hälsa kontroversiell. Kritiker klagar på att fettlagret förhindrar att huden andas, torkar ut det, främjar rynkor och deponerar sig i de inre organen.

Också kritikens koldioxidavtryck av petroleumsprodukten kritiseras ofta. Därför avstår många naturkosmetikföretag från ingrediensparafinen i sina produkter. Dermatologer och kemister kan emellertid inte upptäcka en skadlig effekt på paraffin i kosmetika. De betonar snarare den nästan obegränsade hållbarheten, det låga priset och den goda kompatibiliteten hos paraffin.

All-rounder-paraffinen förblir kontroversiell.

Vård med paraffinolja: handbad och krämer

Eftersom den kemiska produkten paraffinolja är hög i fett, är den särskilt lämplig för vård av torr hud. I professionella manikyr är till exempel ett parafinhandbad ett av de vanliga behandlingsmetoderna. I paraffinbadet uppvärms ren paraffin till ca 50 grader Celsius och händerna nedsänktes i det heta, flytande vaxet.

Om händerna är täckta med ett tjockt lager av paraffin, avlägsnas de från paraffinhandbadet och väntade på att vaxet torkades. På grund av värmen tränger omsorgsämnena och fettet bra in i huden och leder sålunda till mjuka händer eller fötter.

Speciellt på vintern kan paraffinbaserade krämer - som mjölkningsfett - skydda huden och läpparna mot vind och kyla. Ett lager av mjölkfett som appliceras på läppar eller kinder, före skidåkning eller en promenad på snön, förhindrar inte bara att huden torkar ut utan också skyddar mot temperaturförlust och frostskada.

Parafin i mat

Livsmedelsindustrin använder paraffin främst i tuggummi, konfekt och ostskydd. För ost används paraffin ofta för barken, eftersom det skyddar osten från dehydrering och gör den långvarig. Så tidigt som 1800-talet tuggummi producerades på paraffinbasis.

Ännu idag är paraffin den basiska substansen, den så kallade "gummibasen" av många tuggummin. Som livsmedelstillsats E905 används renat paraffin som ett beläggningsmedel i frukt, grönsaker och torkade frukter, vilket hjälper till att bevara frukterna. Även för choklad och gummibjörnar används paraffin ofta för att ge godis en platt, blank yta.

Även om paraffin är ätbart och inte hälsofarligt absorberas det inte av kroppen, utan utsöndras otestat igen. Ren, raffinerad paraffin har knappast några oönskade egenskaper och är klassificerad av Världshälsoorganisationen (WHO) som ofarlig för hälsan. Ändå bör man vara medveten före förbrukningen att den mångsidiga tillsatsen är en avfallsprodukt från petroleumindustrin.

Dela med vänner

Lämna din kommentar